Zaai vertrouwen, oogst vertrouwen
Zaai vertrouwen, oogst vertrouwen
2 min. leestijd

Zaai vertrouwen, oogst vertrouwen

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 2: “Een team is meer dan de som der delen en wederzijds vertrouwen staat aan de basis van samenwerking: als anderen op jou kunnen rekenen en jij op hen groeit het wederzijdse vertrouwen”

Als je succesvol wilt groeien met je bedrijf, moet de nadruk in de uitvoering liggen op een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. Met teamintuïtie bereik je dat. En om teamintuïtie te ontwikkelen is vertrouwen onmisbaar. De basis voor vertrouwen ligt in het scheppen van wederzijdse verwachtingen en het op basis daarvan inrichten van de organisatie. Daarmee zeggen we eigenlijk dat vertrouwen een leiderschap risico is. Met andere woorden indien ik als medewerker geen vertrouwen heb in mijn leider, dat is de ondernemer, dan gaat dat ten koste van de prestaties van ons bedrijf.

Aandacht hebben voor vertrouwen is daarom een belangrijke voorwaarde om succesvolle relaties te hebben en behouden. Maar hoe werk je aan vertrouwen? Wijkt de aanpak in je privé omgeving af van hoe je dit in je zakelijke omgeving zou moeten aanpakken? En is vertrouwen gebaseerd op intenties of op daadwerkelijk handelen?

We weten allemaal, dat vertrouwen onder andere is gebaseerd op waarnemingen. En aangezien een uiting leidt tot een waarneming, betekent dit dat uitingen het vertrouwen beïnvloeden. Want als mens nemen we uitingen waar en die kunnen positief of negatief zijn. Bewust omgaan met het effect dat een uiting heeft op het vertrouwen kan en zal dus zeker vruchten afwerpen.

We kunnen deze lijn doortrekken naar de wijze waarop de interne organisatie is ingericht. Maar ook naar de wijze waarop de interne organisatie omgaat met vraagstukken. Dan bevinden we ons dus in de omgeving waar de uitingen vandaan komen. En hebben we de wijze waarop we de organisatie inrichten niet zelf in de hand? Hebben we bovendien niet veel invloed op de cultuur in ons bedrijf?

Zo zien we, dat we eigenlijk zelf het stuur in handen hebben om bewust te werken aan het door het team (de medewerkers), de klanten en de leveranciers gepercipieerde vertrouwen. Daarmee is het ook duidelijk, dat het kweken van vertrouwen niet enkel zit in het correct opleveren van de eindproducten, maar juist ook in de weg ernaartoe. Het heeft dus doorlopend aandacht nodig.

Zorg daarom dat de gehele procesgang in je bedrijf is ingericht op het afgeven van positieve signalen: alles in één keer goed doen dus! De kans dat dán het vertrouwen wordt geschaad wordt daarmee beperkt. Wederzijds vertrouwen staat aan de basis van samenwerking. Als anderen op jou kunnen rekenen en jij op hen groeit het wederzijdse vertrouwen. En dat is de basis om teamintuïtie te ontwikkelen. Het versterkt daarnaast ook het werkplezier en dat willen we toch allemaal!

Vraag: Hoe sterk is het wederzijds vertrouwen binnen jouw bedrijf?

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen