Een levende aanpak houdt je team scherp
Een levende aanpak houdt je team scherp
2 min. leestijd

Een levende aanpak houdt je team scherp

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 8: “Al het voorgaande komt samen in de organisatorische inrichting van je bedrijf: maak deze zichtbaar en deelbaar om te zorgen dat het team hier dagelijks actief mee aan de slag kan.”

Hoe zou het zijn wanneer al je teamgenoten dag in dag uit, dolenthousiast de missie & visie van je bedrijf omzetten in resultaatgericht gedrag?

Begin er eens mee om te zorgen dat je aanpak, of beter gezegd je organisatorische inrichting op papier staat. Dan is deze in ieder geval zichtbaar en deelbaar met je teamgenoten. Een welkom houvast om een gezamenlijke visie en aanpak te vormen én daarmee een goede basis om tot teamintuïtie te komen. Twee termen zijn bepalend voor de organisatorische inrichting van je bedrijf (je aanpak), namelijk kwaliteit en structuur.

Maar welke relatie hebben kwaliteit en structuur eigenlijk? Structuur is een hulpmiddel om het succes op een beheersbare manier na te streven en te bereiken. Met andere woorden structuur ondersteunt het proces om te komen van ambities en intenties tot gewenst gedrag en nagestreefd succes. Daarmee vormt structuur een belangrijk hulpmiddel om steeds de gewenste minimum kwaliteitseisen te bereiken.

Kwaliteit is dan ook veel meer dan een kreet. Bij kwaliteit denken ondernemers al snel aan ISO en aan door procedures gedreven activiteiten. Volgens het woordenboek is de betekenis van kwaliteit, de mate waarin iets goed is. Dus daar draait het om, hoe goed is jouw bedrijf eigenlijk? En kun je succesvol zijn wanneer de kwaliteit van je product of dienst te wensen over laat? Wat je klanten als kwaliteit ervaren komt één op één voort uit de kwaliteit van je bedrijfsvoering Wat is eigenlijk de invloed van je managementvaardigheden op de kwaliteit van je bedrijfsvoering? Wanneer is iets eigenlijk 100% kwaliteit?

Je zult vast moeten stellen wat de ondergrens is die je stelt aan wanneer iets goed is. Dit doe je onder andere voor je eindproducten, voor de diensten die je levert, maar ook voor de organisatorische inrichting van je bedrijf. Vervolgens moeten deze minimum kwaliteitseisen door de aderen van alle teamleden stromen. Want zijn de verwachtingen onvoldoende duidelijk, dan is er al gauw verlies van tijd, energie en geld. Teamleden zijn dan immers niet of onvoldoende in staat om de gewenste richting te volgen. Gevolg is, dat het realiseren van de visie al snel gevaar loopt.

Je moet borgen, dat bij alles wat er gebeurt in je bedrijf de minimumeisen de ondergrens zijn van de prestaties. Als dat punt is bereikt kun je als ondernemer zeggen, dat je je zaakjes op orde hebt. Met andere woorden, dat je je bedrijf in de grip hebt. De professionele term hiervoor is dat je inControl bent en zo leid je het groeiproces van je bedrijf in goede banen.

Vraag: Heb jij het groeiproces van jouw bedrijf in de grip?

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze professional die gelooft in het delen van kennis om anderen beter te maken. In plaats van zekerheid in het bedrijfsleven koos hij ervoor om een online platform voor succesvol ondernemen te ontwikkelen. Paul is grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden. Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei. Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken (want die horen er ook bij!), en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken. ‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen