Concurrentievoordeel door elkaar blindelings te vinden
Concurrentievoordeel door elkaar blindelings te vinden
2 min. leestijd

Concurrentievoordeel door elkaar blindelings te vinden

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 5: “Vertrouw op je eigen intuïtie, maar zorg ook dat je elkaar als teamleden intuïtief kunt vinden: dan is er sprake van teamintuïtie en dat zorgt voor optimaal lopende processen”

Het gedrag van alle teamleden moet bijdragen aan het realiseren van de visie en missie van je bedrijf. De teamsamenstelling speelt een belangrijke rol, want je team moet in balans zijn. Een team van gemotiveerde mensen die écht als een eenheid werken zijn tot topprestaties in staat. Het bijzondere aan het bedrijfsleven is dat wedstrijden en trainingen meestal samengaan. Dit maakt de uitdaging om tot teamintuïtie te komen groter, maar des te groter is ook de ontlading als er successen worden geboekt.

In het groeiproces van je bedrijf gebeurt er zoveel dat teamleden nauwelijks tijd hebben om na te denken. Ze moeten dus op hun intuïtie durven vertrouwen en daarnaast moeten zij ook elkaar intuïtief kunnen vinden. Interne geloofwaardigheid is zowel voor ondernemers als individuele teamleden van groot belang voor de vertrouwensbasis. Het gaat om blindelings vertrouwen op je eigen prestaties én op die van je team. Kun je dat niet, dan leidt dat af en zorgt het voor tijdverlies.

Denk aan het voorbeeld dat wanneer jij het estafettestokje moet doorgeven aan de volgende loper in een estafetteploeg. Dan helpt het niet als je tijdens het lopen nog moet nadenken over hoe je dat gaat doen. Onthoud dus goed dat teamintuïtie jouw bedrijf onderscheidt van de middelmaat. Hiervan is sprake als je op je eigen intuïtie durft te vertrouwen, maar ook elkaar intuïtief kunt vinden.

Het is logisch dat een gezamenlijke visie en aanpak de ontwikkeling van teamintuïtie versterken. De kracht van herhaling is nodig om 100% in te voelen wat er moet gebeuren, wat er van je verwacht wordt en wat jij van je teamgenoten mag verwachten. Net als je eigen intuïtieve beslissingen bereik je teamintuïtie door oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je met elkaar steeds opnieuw moet nadenken hoe je moet handelen in bepaalde situaties, verlies je onnodig tijd en tijd is geld. Nog los van de vraag of er wel de juiste dingen worden gedaan.

Door de vastigheid van wederzijdse verwachtingspatronen kunnen teamgenoten elkaar sneller vinden. Daardoor houden ze tijd over om ook de meer uitdagende dingen te doen en problemen bij de bron aan te pakken. Denk hierbij ook aan innovatie, zodat je voorsprong op de concurrentie neemt of deze kunt vasthouden. Zonder gedeelde visie, geen tijdwinst. Zonder tijdwinst, geen gedeelde visie.

Ook het inwerken van nieuwe mensen in je team wordt gemakkelijker als er een gedeelde visie en aanpak is. Zo begrijpen nieuwe teamleden sneller waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt. De automatismen zijn onderdeel geworden van de cultuur: met andere woorden, hoe we met elkaar dingen doen in ons bedrijf.

Vraag: Hoeveel tijd besteedt jouw team aan innovatie en verbeteringen?

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze professional die gelooft in het delen van kennis om anderen beter te maken. In plaats van zekerheid in het bedrijfsleven koos hij ervoor om een online platform voor succesvol ondernemen te ontwikkelen. Paul is grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken (want die horen er ook bij!), en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen