Veel bedrijven willen groeien, maar omdat zij niet inControl zijn lukt dat niet - deel 1 v
Veel bedrijven willen groeien, maar omdat zij niet inControl zijn lukt dat niet - deel 1 van 2.
2 min. leestijd

Veel bedrijven willen groeien, maar omdat zij niet inControl zijn lukt dat niet - deel 1 van 2.

Geen of beperkt overzicht & inzicht leidt tot gebrek aan grip

In een economie die op volle toeren draait, gaat groeien een stuk eenvoudiger dan bij wind tegen. Maar dat wil niet zeggen dat bedrijven vanzelf ook succesvol zijn in hun groeiproces. Want groter worden, betekent ook dat er andere eisen aan de organisatie van je bedrijf worden gesteld. Doe je daar te weinig mee dan kan (willen) groeien een erg bittere smaak hebben. In 2 delen aandacht voor hoe je dit kunt voorkomen, vandaag deel 1.

Waarom nemen we voordat we gaan parachute springen heel zorgvuldig alle veiligheidsmaatregelen? Juist! Om de risico’s op ongelukken te verkleinen en de kans op een succesvolle landing te vergroten. Maar waarom zijn er dan toch ondernemers die deze basis overslaan als het gaat over het realiseren van hun doelstellingen? Want ook hier geldt dat je in het ergste geval je doodsteek als ondernemer krijgt. Maar inControl zijn als ondernemer staat nog in de kinderschoenen.

Een belangrijk onderdeel van de basis is het te allen tijde hebben van overzicht en inzicht. Overzicht in de zin van weten waar je staat en inzicht als het gaat over geleverde prestaties en de verwachte ontwikkeling van prestaties. Het overzicht behouden is immers niet gemakkelijk wanneer het iedere dag van de week alle hens aan dek is. Maar hoe kun je zonder overzicht vaststellen of je nog op koers ligt om je doelen te bereiken? Een (plotseling) tekort aan werkkapitaal komt bijvoorbeeld veelvuldig voor en dat doet pijn aan alle kanten!

Door je organisatie professioneler in te richten behoud je het overzicht en heb je altijd inzicht in de cruciale zaken die het succes van jouw bedrijf bepalen. Zo signaleer je in een vroeg stadium mogelijke obstakels en daardoor kun je tijdig bijsturen om nadelige gevolgen, zoals hogere kosten en/of een lagere omzet, te voorkomen. De bonus is dat je zo ook de kans vergroot om een financieel gezond bedrijf te zijn en dát stimuleert weer de kans op succesvolle groei.

Dit houdt in dat, hoe groot of klein je bedrijf ook is, je altijd een professionele organisatie moet hebben om succesvol te kunnen groeien. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je beginnen? Als ondernemer kun je immers niet overal verstand van hebben. Eigenlijk zou je verwachten dat ondernemers hier al lang een structurele oplossing voor gevonden hebben. Niets is minder waar, maar er is gelukkig goed nieuws!

Want professionaliseren gaat in de kern over basale zaken……………..

Tot zover deel 1. Binnenkort verschijnt deel 2 op onze website.

Business coach en ondernemer drs Paul Joore RA bedacht de online Route ICR Management & Coaching Tool voor ondernemers. Route ICR is de eerste echte oplossing voor MKB governance en leidt via overzicht en inzicht naar grip op resultaat en groei. Paul schreef daarnaast ‘Succesvol groeien doe je zo!’. In eerste instantie gericht op ondernemers maar vanwege de begrijpelijke taal ook steeds meer gebruikt door medewerkers en studenten.

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen