Spanning arbeidsmarkt loopt op: hoe aantrekkelijk is jouw bedrijf?
Zorg dat je bedrijf aantrekkelijk is om voor te werken
Arbeidskrapte is een term die steeds vaker in het nieuws is. Zo ook bij de Kamer van Koophandel. Ons viel iets op en dat delen we graag met jou.
Op de website van de Kamer van Koophandel valt namelijk te lezen dat vooral mkb-ondernemingen met tussen 5 en 250 werknemers, meer last hebben van personeelskrapte dan het grootbedrijf. En dan vooral in de sector ICT, informatie- en communicatietechnologie. 25% van de ondernemingen in die sector geeft aan een personeelstekort te hebben. Ook de sectoren bouw, techniek, zorg en welzijn en zakelijke dienstverlening hebben moeite vacatures te vervullen.
Als inspiratie en hulpmiddel heeft de KvK een checklist geplaatst. Om te controleren of je zoveel mogelijk acties in werking hebt gezet om personeel te werven. Niets mis mee hoor, want alle beetjes helpen. Maar de checklist lezende viel ons wel iets op. Want wat wij missen tussen het 20-tal acties, is dat je moet zorgen dat je bedrijf aantrekkelijk is om voor te werken. Je moet dus een goed en aansprekend imago hebben! En dat kan alleen maar als je daar als organisatie bewust aan werkt. Weet je eigenlijk hoe jouw organisatie wordt gezien door de buitenwereld?
Maak actief werk van het imago van je organisatie
Werken aan een aansprekend imago begint bij het DNA van je bedrijf. Want het DNA van je organisatie is bepalend voor de uitstraling van je bedrijf. Met het DNA zet je met andere woorden een belangrijk deel van de cultuur van je bedrijf neer. Werkplezier en productiviteit stralen uit tot ver buiten de muren van je organisatie. Dat zorgt ervoor dat er positief over je organisatie wordt gesproken. En daarmee ben je aantrekkelijk om potentiële collega’s voor je te winnen en aan je te binden.
Hoe denk je dat de buitenwereld naar jouw organisatie kijkt? En welke factoren zijn daarvoor bepalend? Hoe omschrijf je het DNA van jouw bedrijf eigenlijk? Binnen je eigen 7 daagse kosteloze proefabonnement leer je snel hoe je ervoor staat!
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze professional die gelooft in het delen van kennis om anderen beter te maken. In plaats van zekerheid in het bedrijfsleven koos hij ervoor om een online platform voor succesvol ondernemen te ontwikkelen. Paul is grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.
Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.
Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.
Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken (want die horen er ook bij!), en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.
‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!
Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.