Intuïtieve beslissingen leveren tijdwinst op
Intuïtieve beslissingen leveren tijdwinst op
2 min. leestijd

Intuïtieve beslissingen leveren tijdwinst op

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 4: “Als ondernemer neem je veel beslissingen zonder daarbij na te denken: deze zogenaamde intuïtieve beslissingen worden gevoed door kennis én ervaringen die je eerder hebt opgedaan“.

Je team moet jou als ondernemer vertrouwen en op je kunnen bouwen. Daarom moet je uitblinken en zorgen dat je tijd over hebt om je team aan te sturen én om er te zijn in noodgevallen. Zo min mogelijk tijd verspillen is dus van het grootste belang. En je wint tijd door zoveel mogelijk intuïtieve beslissingen te nemen. Het is goed om te weten dat intuïtie niet is aangeboren, maar dat intuïtie is aangeleerd. Intuïtie is ervaring die zo vanzelfsprekend is geworden, dat je vaak niet eens meer weet waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Om als ondernemer op je intuïtie te durven vertrouwen moet je bulken van het zelfvertrouwen. Inzicht houdt in dat je heel veel dingen tegelijk ziet en is een belangrijke basis voor zelfvertrouwen. Inzicht wordt gevoed door kennis én door intuïtie. Via opleidingen en trainingen beschik je over de noodzakelijke kennis. Intuïtie ontwikkel je door het veelvuldig herhalen van taken én door te leren van (zeer) ervaren mensen.

Zeker in het groeiproces van je bedrijf komen er zoveel dingen op je af, dat je geen of nauwelijks tijd hebt om er rustig over na te denken. Als je dat toch doet, is het momentum voorbij en is de beslissing achterhaald. Je moet dus op je intuïtie durven vertrouwen en dat kan alleen door nog beter te doen waar je al goed in bent (of goed in kunt zijn). Zo verleg je je grenzen én het levert je positieve ervaringen op. Je hebt bovendien de ruimte om de koers van je bedrijf te bewaken. Zonder visie, geen tijdwinst. Zonder tijdwinst, geen visie.

Visie, focus en inzicht vormen de absolute basis voor het herhalen van taken. Visie & focus vormen het kader voor de kerntaken en inzicht is nodig om de samenhang te bewaken. Door je kerntaken  veelvuldig te herhalen ontstaan de gewenste automatismen. Hierdoor ontstaat tijdwinst en die benut je om voortdurend de kwaliteit van processen en geleverde producten of diensten te verbeteren. Wat je je misschien onvoldoende realiseert, is dat je in de eerste plaats dus moet organiseren om je eigen gedrag in de juiste richting te krijgen en te houden.

Natuurlijk vereist het discipline, maar door te focussen op je kerntaken houd je écht tijd over. Je gaat vooral ook merken dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf voor mogelijk had gehouden en dat geeft extra zelfvertrouwen. Dat zorgt er weer voor dat je intuïtieve beslissingen neemt. Zo kun je dus meer tijd besteden aan het (bege-) leiden van je team, het verbeteren van processen en prestaties, maar ook aan innovatie. En je zet een heel belangrijke stap richting teamintuïtie!

Vraag: Hoeveel tijdwinst boek jij door het nemen van intuïtieve beslissingen?

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden. Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei. Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken. ‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen