Gedeelde visie en aanpak zorgt voor draagvlak
Gedeelde visie en aanpak zorgt voor draagvlak
2 min. leestijd

Gedeelde visie en aanpak zorgt voor draagvlak

Wekelijks besteden we in onze blog aandacht aan de 9 tips die de teamintuïtie in jouw bedrijf versterken.

Vandaag tip 3: “Een team komt pas in beweging als visie & draagvlak samengaan: de kracht van herhaling zorgt dat mensen de visie écht door krijgen, dat zij zich de visie eigen maken en dan ontstaat er draagvlak”.

Vanuit de visie leiden we af welke strategie we gaan volgen om onze doelen te realiseren. Zonder visie is een bedrijf dus volkomen stuurloos. Kom jij in beweging als je niet eens weet waarheen? Het is vrijwel zeker dat er in een bedrijf zonder visie, veel energie, tijd en geld wordt verspild. Toch onderschatten veel ondernemers het ontwikkelen van een visie. Vreemd, want voor een ondernemer vertelt deze juist wat zijn kijk is op het lange termijn perspectief van zijn bedrijf. Tegelijkertijd blijken hieruit ook de uitgangspunten van waaruit zijn bedrijf opereert.

Door onze visie te geven maken we dus duidelijk waar we heen willen. Zo streeft Philips ernaar middels innovaties de wereld om ons heen gezonder en duurzamer te maken. Het doel hierbij is om in 2025 de levens van drie miljard mensen te hebben verbeterd. Een krachtige visie ontwikkel je vooral in wisselwerking met de mensen om je heen waar je veel vertrouwen in hebt. Door jouw visie te delen als een verhaal, gaat het ook bij andere mensen leven. En zo gauw die anderen jouw verhaal gaan herhalen, dan groeit ook het draagvlak. En dat is precies wat je wilt bereiken. Want alleen als visie en draagvlak samengaan, krijg je een team in beweging.

Van een ondernemer mag je verwachten dat hij als leider zorgt voor een visie. Zeker als je weet dat leiderschap pas effectief is als je medewerkers anticiperen op de bedoelingen van de leider én er ook nog eens naar handelen. De manier van denken en handelen moet daarom zoveel mogelijk plaatsvinden vanuit dezelfde visie. Een gezamenlijke visie is daarom ook een onmisbare stap op weg naar focus in je bedrijf.

In de praktijk zetten sommige ondernemers nog wel een visie op papier. Maar vervolgens gebeurt er niets. En dan is het verspilde energie! Want een goede visie moet groeien en die zet je dus niet even tussendoor op papier. Het is de bedoeling dat je als team samenwerkt aan een visie in een doorlopend proces. Een visie moet leven! De aandacht ervoor zorgt dat de teamleden zich de visie eigen maken en ernaar handelen.

Een gezamenlijke gedragen visie is de twee-eenheid die ervoor zorgt dat teamleden op dezelfde manier vooruitdenken. Zo is iedereen op elk moment in opperste staat om het ‘estafettestokje van de verantwoordelijkheid’ over te nemen. Vertaal je dit door naar een heel bedrijf, dan ontstaat er een enorme tijdwinst én voorsprong op je concurrentie!

Vraag: hoe levendig is de visie van jouw bedrijf?

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen