Ambitieuze ondernemers hebben een lerende organisatie
Ambitieuze ondernemers hebben een lerende organisatie
1 min. leestijd

Ambitieuze ondernemers hebben een lerende organisatie

Organisaties die in staat zijn om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden worden ‘lerende organisaties’ genoemd. In deze organisaties worden medewerkers gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen. Daardoor zijn zij flexibeler en passen zij zich gemakkelijker aan. 

Voor ambitieuze ondernemers is een lerende organisatie de norm. Zonder het te beseffen hebben veel bedrijven eigenlijk de ambitie om een lerende organisatie te zijn. Want hoe fijn is het om gemotiveerde medewerkers te hebben. Die elkaar blindelings kunnen vinden en zorgen dat alles in 1 keer goed gaat. Tijdig anticiperen op ontwikkelingen in de markt. En steeds weer zorgen dat je verwachtingen van klanten overtreft.

Het vreemde is dat veel directeuren en medewerkers leren nog altijd associëren met ‘school’. Jammer, want lerende organisaties zijn alerter en vergroten de kans op succes. Bovendien zijn zij zeker ook in een overspannen arbeidsmarkt een aantrekkelijkere werkgever. Talenten willen zich immers graag blijvend ontwikkelen. En waar kan dat beter dan in een lerende organisatie? Lerende organisaties halen dus meer potentie uit bestaande medewerkers. En zijn zo beter in staat personeel te behouden.

Veel bedrijven zijn niet op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is als het gaat om het werken aan een betere organisatie. Het creëren van bewustzijn is daarom een belangrijke eerste stap op weg naar een lerende organisatie. Learning on the job is een mooie manier om dit bewustzijn te creëren. Én tegelijkertijd resultaten te boeken als organisatie. Zo ben je als organisatie in staat het nuttige met het aangename te verenigen. Individuele medewerkers leren en dragen bij aan een betere organisatie. 

Om learning on the job succesvol toe te passen zijn structuur en focus een belangrijke randvoorwaarde. Omdat je daarmee veel beter in staat bent om de verwachtingen van medewerker en team te managen. Een manier van werken beklijft namelijk pas met een herkenbaar en duidelijk houvast.

Bovendien is het belangrijk om successen te vieren. Enthousiasme over bereikte resultaten zorgt voor een sneeuwbaleffect binnen de organisatie. Besteed daarom vooral extra aandacht aan actieve medewerkers. En de door hen aangezwengelde verbeteringen en prestaties. Kortom, voor ambitieuze ondernemers is een lerende organisatie de norm.

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen