Lekkages vaak onzichtbaar in organisaties, dus onbewust risicovol
Lekkages vaak onzichtbaar in organisaties, dus onbewust risicovol

Lekkages vaak onzichtbaar in organisaties, dus onbewust risicovol

Het dak repareren als de zon nog schijnt

Repareer het dak nu de zon nog schijnt. Terwijl ik deze blog schrijf, is het 25 graden en schijnt de zon volop! Heerlijk natuurlijk, maar er komen helaas ook weer andere tijden aan. Dan is het buiten guur, waait het en regent het weer (te) vaak. Lekkages zijn vaak onzichtbaar in organisaties en dus onbewust risicovol.

Mochten we nu ontdekken dat we ergens een daklekkage hebben of verwachten we die op korte termijn te krijgen, dan gaan we volop aan de slag om dit tijdig gerepareerd te hebben. Niemand zit er immers op te wachten dat het ook binnen gaat regenen…

De metafoor ‘het dak repareren als de zon nog schijnt’ voor bedrijven kennen we ongetwijfeld ook allemaal. En iedereen begrijpt ook wel wat daarmee wordt bedoeld, of toch niet? Want waarom wordt er binnen organisaties anders naar ‘lekkages’ gekeken? Of is men zich er wellicht niet van bewust dát er überhaupt lekkages zijn…. In dat geval loop je dus onbewust risico’s en ben je niet inControl zoals we dat noemen. En dan kun je zomaar voor onaangename verrassingen komen staan, zoals cashflow – en liquiditeitsproblemen. Want als je niet weet dat er lekkages zijn, weet je ook niet wat de mogelijke impact ervan is.

Altijd klaar voor economisch mindere tijden

Binnen een organisatie, vanuit de metafoor dus, hebben we het niet over het dak. Nee, eigenlijk hebben we het over het fundament ónder de bedrijfsvoering ofwel ónder de te leveren prestaties. Dus logisch dat dit minder snel opvalt. Want waaraan herken je het fundament eigenlijk en hoe zie je dat het niet goed op orde is? Onderzoek wijst uit dat veel bedrijven en instellingen onvoldoende kennis en vaardigheden in huis hebben om tekortkomingen in het fundament van hun organisatie te herkennen. En wat niet zichtbaar is, krijgt geen aandacht.

Opvallend is dat de beste ondernemers wél in staat zijn om tekortkomingen in het fundament van hun bedrijf te herkennen. Maar zij beschikken dan ook over de noodzakelijke kennis en vaardigheden om alles tot in de puntjes te regelen. Want zij ontwikkelen hun organisatie voortdurend door om topprestaties te kunnen blijven leveren. Het mooie is dat dit ook voor jouw organisatie is weggelegd.

Want voor bedrijven geldt dus dat het fundament onder hun prestaties ongeacht de conjunctuur goed op orde moet zijn. En daarom is het ook voor jouw organisatie meer dan de moeite waard om hier eens kritisch naar te kijken. In eerste instantie om onaangename verrassingen te voorkomen. Maar aansluitend zeker ook om altijd topprestaties te kunnen leveren. Ook in mindere tijden dus. Want is jóuw organisatie te allen tijde klaar voor economisch mindere tijden?

Over de schrijver
Paul Joore is de ambitieuze grondlegger en eigenaar van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. Paul Joore heeft meer dan 30 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Als ondernemer, (interim) manager en als coach / adviseur. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van doelen. In de praktijk betekent dit inControl zijn in het proces van ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul Joore om dit dan maar zelf te gaan creëren. Met als missie zoveel mogelijk ondernemers te helpen om succesvol te zijn. Via een professionele, toegankelijke en vooral effectieve aanpak.Paul Joore: "Mijn passie is onbereikbare doelen haalbaar maken met een goed doordachte structuur en organisatie. De kick van het bereiken van het onmogelijke is onbetaalbaar!🔥"In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Daardoor realiseren zij ook hun ondernemersambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben?De Route ICR webapplicatie helpt ondernemers inControl te zijn in het proces van ambitie naar resultaat. Via een gestructureerd stappenplan en begrijpelijke ondersteuning in de gehele webapplicatie. Succesvol groeien door doelgerichte focus. Eerst beter, dan groter. Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt de ICR aanpak 14 dagen kosteloos proberen zonder enige verplichting!
Reactie plaatsen