Lekkages vaak onzichtbaar in organisaties, dus onbewust risicovol
Lekkages vaak onzichtbaar in organisaties, dus onbewust risicovol

Lekkages vaak onzichtbaar in organisaties, dus onbewust risicovol

Repareer het dak nu de zon nog schijnt. Terwijl ik deze blog schrijf, is het 25 graden en schijnt de zon volop! Heerlijk natuurlijk, maar er komen helaas ook weer andere tijden aan. Dan is het buiten guur, waait het en regent het weer (te) vaak. Lekkages zijn vaak onzichtbaar in organisaties en dus onbewust risicovol.

Mochten we nu ontdekken dat we ergens een daklekkage hebben of verwachten we die op korte termijn te krijgen, dan gaan we volop aan de slag om dit tijdig gerepareerd te hebben. Niemand zit er immers op te wachten dat het ook binnen gaat regenen…

De metafoor ‘het dak repareren als de zon nog schijnt’ voor bedrijven kennen we ongetwijfeld ook allemaal. En iedereen begrijpt ook wel wat daarmee wordt bedoeld, of toch niet? Want waarom wordt er binnen organisaties anders naar ‘lekkages’ gekeken? Of is men zich er wellicht niet van bewust dát er überhaupt lekkages zijn…. In dat geval loop je dus onbewust risico’s en ben je niet inControl zoals we dat noemen. En dan kun je zomaar voor onaangename verrassingen komen staan, zoals cashflow – en liquiditeitsproblemen. Want als je niet weet dat er lekkages zijn, weet je ook niet wat de mogelijke impact ervan is.

Altijd klaar voor economisch mindere tijden

Binnen een organisatie, vanuit de metafoor dus, hebben we het niet over het dak. Nee, eigenlijk hebben we het over het fundament ónder de bedrijfsvoering ofwel ónder de te leveren prestaties. Dus logisch dat dit minder snel opvalt. Want waaraan herken je het fundament eigenlijk en hoe zie je dat het niet goed op orde is? Onderzoek wijst uit dat veel bedrijven en instellingen onvoldoende kennis en vaardigheden in huis hebben om tekortkomingen in het fundament van hun organisatie te herkennen. En wat niet zichtbaar is, krijgt geen aandacht.

Opvallend is dat de beste ondernemers wél in staat zijn om tekortkomingen in het fundament van hun bedrijf te herkennen. Maar zij beschikken dan ook over de noodzakelijke kennis en vaardigheden om alles tot in de puntjes te regelen. Want zij ontwikkelen hun organisatie voortdurend door om topprestaties te kunnen blijven leveren. Het mooie is dat dit ook voor jouw organisatie is weggelegd.

Want voor bedrijven geldt dus dat het fundament onder hun prestaties ongeacht de conjunctuur goed op orde moet zijn. En daarom is het ook voor jouw organisatie meer dan de moeite waard om hier eens kritisch naar te kijken. In eerste instantie om onaangename verrassingen te voorkomen. Maar aansluitend zeker ook om altijd topprestaties te kunnen leveren. Ook in mindere tijden dus. Want is jóuw organisatie te allen tijde klaar voor economisch mindere tijden?

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden. Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei. Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken. ‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen