Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer
Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer

Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het twaalfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Juiste balans tussen werk- en privéleven vraagt om professionaliteit ondernemer

Amsterdam, 15 december 2021 - Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het twaalfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Onderzoek laat zien dat veel ondernemers zich zorgen maken over de juiste balans tussen werk- en privéleven. Dat is niet vreemd. Want als ondernemer ben je, als je niet oppast, altijd met je bedrijf bezig. En dat hoeft niet zo’n probleem te zijn. Zolang je daar maar relaxed onder bent. Op het moment dat je stress ervaart, en zelfs wakker ligt, is het wél een probleem. En dat is nogal eens het geval. Even zo vaak wordt eraan voorbijgegaan dat professionaliteit noodzaak is om een juiste balans te vinden tussen werk- en privéleven.

Ambitieuze ondernemer beheerst het vak

Net als andere professionals, bepaalt ook de professional achter de ondernemer zélf hoe het werk inhoudelijk het best kan worden ingevuld. Echter, veel ambitieuze ondernemers realiseren zich onvoldoende dat ondernemen ook een écht vak is. Dat betekent dus dat zij niet enkel professional zijn binnen het specialisme dat zij beheersen en waarom ze zijn gaan ondernemen. Maar juist ook voor wat betreft het organisatorische deel. Het sturen en beheersen om je doelen te bereiken.

Professionaliteit vraagt om discipline

Het is natuurlijk wel zo dat als je ook op dat organisatorische vlak een goede professional wilt zijn, je wel over de juiste kennis moet beschikken. En je zult je moeten bekwamen in de specifieke vaardigheden die van je worden gevraagd. Professionaliteit vraagt dan ook om discipline. De discipline om jezelf ergens diepgaand en langdurig in te bekwamen. Ook in tijden dat het je moeilijk valt of geen zin hebt. Je focust op het zo goed mogelijk uitoefenen van het vak van ondernemer. Daarbij erken je ook de grenzen van je eigen kunnen. Voor alles wat daarbuiten valt haal je de juiste hulp in huis. “May your choices reflect your hopes, not your fears." [Nelson Mandela]

Delegeren is onderdeel van professioneel handelen

Je zult dus moeten leren delegeren. Ook al leeft er angst dat anderen niet op het juiste niveau zullen presteren. Perfectionisme mag nooit aanleiding zijn voor het niet delegeren. Want juist voor ambitieuze ondernemers geldt dat zij hun doelen niet kunnen realiseren zonder de inzet van een team van medewerkers. Zorg dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Om je team mee te nemen in de juiste richting. Zet je professionaliteit in om tot een hoogontwikkelde teamintuïtie te komen. Dat helpt je om tot de juiste balans tussen werk en privé te komen. Alweer een belangrijk voordeel van ‘invulling geven aan MKB governance in de praktijk’.

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen