Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe
Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe

Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het zevende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’

Gerichte verbeteracties ook in MKB geen overbodige luxe

Amsterdam, 6 oktober 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het zevende artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

Je hebt het dynamisch ondernemingsplan geïntroduceerd in je bedrijf. En daar blijf je dus aan werken om te zorgen dat je het maximale uit jezelf, je team en organisatie haalt. Om op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier de gestelde doelen te realiseren. In dat kader betekent stilstand ook nog eens achteruitgang.  Want de wereld verandert, dus moet je mee. En dat geldt niet alleen voor het grootbedrijf. Ook in het MKB zijn gerichte verbeteracties geen overbodige luxe. Tenminste, als je het belangrijk vindt om je ondernemersambitie te realiseren.

Gestructureerd werken aan verbeteringen

Via de ICR score van hun bedrijf geven ondernemers richting aan verbeteracties. Als bedrijf streef je naar ICR 1, vooral omdat je dan het maximale uit je organisatie haalt. Je bent dan volop bezig met doelgericht ondernemen en je bedrijf kent zeer effectieve en efficiënte processen. Financieel leidt dat tot een hoger rendement, omdat je lagere kosten koppelt aan een hogere omzet.

Prioriteiten stellen op basis van de juiste inzichten

In de praktijk hebben veel bedrijven nogal wat verbeterpotentieel. En natuurlijk is het niet haalbaar om alles ineens aanpakken. Ook daarom werk je met de Route ICR webapplicatie. Want dan heb je op 1 A4 altijd inzicht in de rapportcijfers van alle 33 ICR objectives. En dat helpt enorm als je moet bepalen in welke volgorde en met welke snelheid je verbeteracties gaat uitvoeren. Met andere woorden, prioriteiten stellen op basis van de juiste inzichten.

Kleine stapjes houden het behapbaar

Voer verbeteracties door in kleine stapjes. Stel je hebt nu rapportcijfer vier voor het richting geven aan je bedrijf. Maak dan van die vier eerst een vijf en niet ineens een negen. Dat is beter te overzien en omdat de resultaten tastbaar zijn, zie je steeds weer voortgang. Dat is motiverend voor je team en het helpt om de juiste focus te houden. Het moedigt tevens aan om door te gaan met verbeteringen. Bereik je eenmaal dat punt, dan heerst er een continue verbetercultuur in je bedrijf. En de positieve resultaten daarvan bewijzen dat gerichte verbeteracties geen overbodige luxe zijn. Voor de ondernemer is dit de meest waardevolle opbrengst van invulling MKB governance in de praktijk!

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen