Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf
Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf

Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het vijfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’

Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf

Amsterdam, 8 september 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het vijfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

In de voorgaande artikelen hebben we het al regelmatig gehad over de ondernemersambitie. En vooral over grip hebben op het realiseren ervan. Eigenlijk gaat het over doelgericht ondernemen als basis voor succes. Want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. En dan helpt het niet als je onderneming zelf leidend is, ook wel de waan van de dag genoemd, in plaats van je ambitie als ondernemer. Maar hoe kom je tot een glasheldere ondernemersambitie?

Glasheldere ondernemersambitie

In slechts 5 stappen legt iedere ondernemer heel eenvoudig zijn of haar ondernemersambitie glashelder vast. Stap 1 begint met uitleggen waarom je ondernemer bent geworden en wat je ermee wilt bereiken. Realiseer je dat je ambitie uitdagend moet zijn. Leg de lat hoog. Daarnaast moet je ambitie concreet zijn én gaan leven! Denk allereerst vanuit de bij jou aanwezige kennis en ervaring. Betrek vervolgens je persoonlijke ambitie en je persoonlijkheid als mens. Beoordeel tenslotte of je denkrichting past bij de ontwikkelingen in markt & maatschappij.

Hoe, wanneer, continuïteit en exit

Ligt je ambitie eenmaal glashelder vast, dan is het tijd om na te denken over de te volgen route, Welke stappen moet je zetten om je ambitie te realiseren en hoeveel tijd heb je nodig voor iedere stap? Als je dat weet, wat is dan een realistisch moment om je ambitie gerealiseerd te hebben? En op welke wijze maak je jezelf misbaar in je bedrijf én is de continuïteit geborgd? Denk hier vooral aan je leiderschapskwaliteiten. En last but not least, hoe ziet uiteindelijk de bedrijfsopvolging en exit voor jezelf eruit? Het is goed om ook daarover (regelmatig) na te denken.

Leiderschapsontwikkeling zorgt voor verhoogde productiviteit

Leiderschapsontwikkeling begint met een glasheldere ambitie. Want een leider geeft richting en dat kan niet zonder duidelijke doelen. Maar ook niet zonder kansrijk business model waarmee je de ambitie en afgeleide doelen gaat realiseren. Om vanuit die uitgangspunten je organisatie in te richten en samen met je team een plan te maken. Dat zorgt voor de juiste focus én voor gemotiveerde mensen. Logischerwijs maakt dat je bedrijf ook veel productiever. Voor een goede invulling van MKB governance in de praktijk is het dus belangrijk dat niet je onderneming zelf leidend is, maar je eigen ambitie als ondernemer!

Over de schrijver
Paul Joore is de ambitieuze grondlegger en eigenaar van het online Route ICR platform voor succesvol ondernemen. Daarnaast is hij auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’. Paul Joore heeft meer dan 30 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Als ondernemer, (interim) manager en als coach / adviseur. Met de focus altijd op het zo effectief en efficiënt mogelijk realiseren van doelen. In de praktijk betekent dit inControl zijn in het proces van ambitie naar resultaat.Dit alles werkt alleen door vanuit een doelgerichte structuur te denken, plannen en te handelen. Binnen het MKB ontbrak kennis en ervaring op dit vlak en goed doordachte oplossingen waren niet beschikbaar. Daarom besloot Paul Joore om dit dan maar zelf te gaan creëren. Met als missie zoveel mogelijk ondernemers te helpen om succesvol te zijn. Via een professionele, toegankelijke en vooral effectieve aanpak.Paul Joore: "Mijn passie is onbereikbare doelen haalbaar maken met een goed doordachte structuur en organisatie. De kick van het bereiken van het onmogelijke is onbetaalbaar!🔥"In veel MKB bedrijven regeert 'de waan van de dag'. Met als gevolg dat ondernemers niet inControl zijn als het gaat over het bereiken van doelen. Daardoor realiseren zij ook hun ondernemersambitie niet. Erger nog, voor velen is die ambitie niet eens glashelder. En hoe kun je doelgericht werken, zonder een echt doel te hebben?De Route ICR webapplicatie helpt ondernemers inControl te zijn in het proces van ambitie naar resultaat. Via een gestructureerd stappenplan en begrijpelijke ondersteuning in de gehele webapplicatie. Succesvol groeien door doelgerichte focus. Eerst beter, dan groter. Ben je nieuwsgierig? Ook jij kunt de ICR aanpak 14 dagen kosteloos proberen zonder enige verplichting!
Reactie plaatsen