Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf
Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf

Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf

MKB governance is voor de meeste MKB bedrijven een ‘ver van mijn bed show’. Maatregelen van goed bestuur zijn met andere woorden (nog) geen onderdeel van de dagelijkse praktijk. Vooral explosieve groei en/of eisen van buitenaf, bijvoorbeeld van een externe financier, veranderen dit tot op heden. Met name om kans op en impact van risico’s beheersbaar te maken. Vreemd eigenlijk, want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. Daarmee is MKB governance dus eigenlijk relevant voor iedere ondernemer: het gaat namelijk over het grip hebben op het realiseren van de ondernemersambitie. En daar komt nogal wat bij kijken. De komende tijd besteden wij daarom volop aandacht aan dit onontgonnen gebied in ondernemersland.

Vandaag deelt Route ICR het vijfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’

Glasheldere ondernemersambitie als basis voor focus in je bedrijf

Amsterdam, 8 september 2021 – Ondernemen is simpel. Maar het moeilijkste wat er is, is simpel ondernemen. Maar waarom dan? Laten we het daar de komende tijd eens over gaan hebben. En tevens kijken hoe dat probleem kan worden opgelost. Vandaag deelt Route ICR het vijfde artikel uit de reeks ‘Invulling MKB governance in de praktijk’.

In de voorgaande artikelen hebben we het al regelmatig gehad over de ondernemersambitie. En vooral over grip hebben op het realiseren ervan. Eigenlijk gaat het over doelgericht ondernemen als basis voor succes. Want in de basis wil iedere ondernemer succesvol zijn en al zeker niet falen. En dan helpt het niet als je onderneming zelf leidend is, ook wel de waan van de dag genoemd, in plaats van je ambitie als ondernemer. Maar hoe kom je tot een glasheldere ondernemersambitie?

Glasheldere ondernemersambitie

In slechts 5 stappen legt iedere ondernemer heel eenvoudig zijn of haar ondernemersambitie glashelder vast. Stap 1 begint met uitleggen waarom je ondernemer bent geworden en wat je ermee wilt bereiken. Realiseer je dat je ambitie uitdagend moet zijn. Leg de lat hoog. Daarnaast moet je ambitie concreet zijn én gaan leven! Denk allereerst vanuit de bij jou aanwezige kennis en ervaring. Betrek vervolgens je persoonlijke ambitie en je persoonlijkheid als mens. Beoordeel tenslotte of je denkrichting past bij de ontwikkelingen in markt & maatschappij.

Hoe, wanneer, continuïteit en exit

Ligt je ambitie eenmaal glashelder vast, dan is het tijd om na te denken over de te volgen route, Welke stappen moet je zetten om je ambitie te realiseren en hoeveel tijd heb je nodig voor iedere stap? Als je dat weet, wat is dan een realistisch moment om je ambitie gerealiseerd te hebben? En op welke wijze maak je jezelf misbaar in je bedrijf én is de continuïteit geborgd? Denk hier vooral aan je leiderschapskwaliteiten. En last but not least, hoe ziet uiteindelijk de bedrijfsopvolging en exit voor jezelf eruit? Het is goed om ook daarover (regelmatig) na te denken.

Leiderschapsontwikkeling zorgt voor verhoogde productiviteit

Leiderschapsontwikkeling begint met een glasheldere ambitie. Want een leider geeft richting en dat kan niet zonder duidelijke doelen. Maar ook niet zonder kansrijk business model waarmee je de ambitie en afgeleide doelen gaat realiseren. Om vanuit die uitgangspunten je organisatie in te richten en samen met je team een plan te maken. Dat zorgt voor de juiste focus én voor gemotiveerde mensen. Logischerwijs maakt dat je bedrijf ook veel productiever. Voor een goede invulling van MKB governance in de praktijk is het dus belangrijk dat niet je onderneming zelf leidend is, maar je eigen ambitie als ondernemer!

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze & idealistische professional. Dit heeft hij hard gemaakt, als grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden. Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei. Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken, en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken. ‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen