Discipline en ondernemersdromen
Discipline en ondernemersdromen

Ook als je weinig medewerkers hebt, heb je meer kans op succes als je een strategie volgt. En bij het volgen van een strategie, is focus weer enorm belangrijk. Maar om een strategie te kunnen volgen, moet je eerst zorgen dat je er een hebt. Discipline speelt hierbij een cruciale rol. Zonder discipline komen ondernemersdromen niet uit.

Helaas geldt voor de meeste ondernemers dat zij de kennis en vaardigheden missen om tot een krachtige strategie te komen. Dus komen zij ook niet eens tóe aan het volgen van een strategie. Laten we dit eens vereenvoudigen. Stel je gaat een reis gaat maken. Dan zorg je dat duidelijk is waar je heen gaat. En je weet wat je vertrekpunt is. Vervolgens bepaal je de te volgen route. Dat is voor iedereen zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk overbodig is om het zo te beschrijven.

Maar waarom volgen (te) veel bedrijven niet dezelfde aanpak om hun ambitie te realiseren en dromen waar te maken? Zouden ondernemers niet liever tijd, energie en geld besparen en sneller hun doelen bereiken? Ja natuurlijk willen zij dat, als zij maar eens wisten hoe dat aan te pakken…

In de traditionele wereld kunnen ondernemers cursussen bijwonen, trainingen volgen en de hulp inroepen van adviseurs. Maar eigenlijk is het enige dat ondernemers en hun team nodig hebben, een stukje kennis en begeleiding om hun strategie uit te denken en vorm te geven. En dat is een dynamisch proces waar je samen met je team invulling aan geeft.

In dat proces is het van groot belang om stap voor stap de te volgen koers te bepalen. Dit is geen kwestie van een middagje samen brainstormen. Want het verstrijken van de tijd zorgt voor zeer waardevol voortschrijdend inzicht. Daardoor komen zaken steeds scherper op het netvlies te staan en dat is weer de basis voor focus. Het mooie is dat er vandaag de dag online applicaties zijn die bij uitstek geschikt zijn om organisaties te ondersteunen in dit proces.

Een online applicatie maakt het namelijk een stuk eenvoudiger om je strategie expliciet met elkaar te delen. Route ICR biedt zo’n applicatie. En doordat je structureel werkt aan de strategie van je bedrijf, ontwikkel je onbewust de mindset die nodig is om succesvol te kunnen zijn. Want de manier van denken zorgt ervoor dat je het nut van de aanpak inziet en daardoor ook de discipline opbrengt om de strategie te volgen!

Zo stimuleert discipline indirect je leiderschapskwaliteiten en als logisch gevolg daarvan ook de productiviteit van je organisatie. Je creëert namelijk draagvlak en focus doordat je samen werk maakt van een gedeelde visie en aanpak. Discipline zorgt er dan dus ook voor dat je ondernemersdromen worden waargemaakt en dáár is het uiteindelijk toch allemaal om begonnen.

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze professional die gelooft in het delen van kennis om anderen beter te maken. In plaats van zekerheid in het bedrijfsleven koos hij ervoor om een online platform voor succesvol ondernemen te ontwikkelen. Paul is grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei. Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden. Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei. Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken (want die horen er ook bij!), en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken. ‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen