Stevig fundament onder groeiproces
Stevig fundament onder groeiproces

In 8 jaar tijd is de omzet van AVEC, gevestigd in hartje Tilburg, vertienvoudigd en dat vinden wij van ICR magazine wel een heel ‘stevige groei’. Tijd voor een gesprek met Stefan Lanslots, directeur van AVEC.

AVEC is leidend in ‘doe het zelf’-trends en maakt creatieve producten voor winkelketens. Daarin is AVEC de grootste speler van Nederland, misschien zelfs wel van Europa. Het bedrijf levert aan retailers in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en in het Verre Oosten. Daarnaast zijn er vestigingen in Engeland en China. Jaarlijks brengt AVEC 12.000 nieuwe producten op de markt. Innovatie is dan ook de levensader van dit mooie bedrijf. En dat terwijl veel bedrijven niet eens tijd hebben om te innoveren. Stefan is openhartig en deelt zijn groeigeheimen speciaal met ons.

De vlag hing er er 8 jaar geleden namelijk helemaal anders bij voor AVEC. In die tijd was AVEC een sales gedreven organisatie en bestonden er hoge (incourante) voorraden, de voorraadadministratie was structureel onjuist, er werden verliezen gemaakt, verkopers verkochten dingen die niet konden, kortom er ging meer mis in de organisatie dan gewenst. Hierdoor was er veel onnodig verlies van tijd, energie en geld. AVEC was met andere woorden niet inControl, met alle ongewenste financiële gevolgen van dien. Stefan: “In die tijd ging het te weinig over de klanten en de producten, doordat er aan de lopende band allerlei brandjes moesten worden geblust.” Het roer moest dus om, maar tegelijkertijd wilde AVEC geen cultuur zoals in grote bedrijven. Een flinke uitdaging dus!

Het inruilen van de sales gedreven organisatie voor een project gedreven organisatie bleek een gouden greep. Vanaf het moment dat AVEC
de herstructurering is gestart, staan de klanten en de producten eindelijk centraal. Stefan zegt er eerlijk bij dat deze periode van overleven
een extreem vervelende tijd is geweest: “Maar zonder deze pijn was het niet mogelijk geweest om tot de organisatie te komen die AVEC nu
is. Bovendien moest er flink worden gesneden in het personeelsbestand. Om vervolgens mensen aan te kunnen nemen die konden werken in een projectenorganisatie én met grootwinkelbedrijven als Kruidvat en Action. Maar vanaf het moment dat de juiste strategie, de juiste beurzen en de juiste mensen etcetera waren gevonden, staat de organisatie als een huis.” Inmiddels kunnen we stellen dat in die periode een meer dan stevig fundament onder het groeiproces van AVEC is gelegd.

Wil je het hele verhaal lezen? Check dan ons magazine. Wil jij het magazine gratis toegestuurd krijgen? Start dan vandaag nog een 7 daagse kosteloze proefabonnement.

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze professional die gelooft in het delen van kennis om anderen beter te maken. In plaats van zekerheid in het bedrijfsleven koos hij ervoor om een online platform voor succesvol ondernemen te ontwikkelen. Paul is grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken (want die horen er ook bij!), en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen