Wat is standaardisatie?

Standaardisatie

Wat is standaardisatie?

Met standaardiseren bedoelen we het opleggen van een bepaalde norm of standaard voor het ontwerp, de constructie, het testen of het gebruik van een product, dienst of proces. 

Door te standaardiseren worden variaties of afwijkingen die het normale proces kunnen verstoren, zoveel mogelijk uitgebannen. In de praktijk wordt dit werkbaar gemaakt door zeer duidelijke instructies en / of werkmethodes.

Beoogde voordelen zijn dat een standaard proces meer constante resultaten geeft. Dat komt omdat altijd op dezelfde wijze een product (dienst) wordt gemaakt én geleverd aan klanten. Door deze manier van werken zijn er veel minder afwijkingen van de gestelde norm. Dit betekent veel minder uitval van producten en of bestede uren. Tegelijkerrtijd zorgt standaardisatie voor een veel hoger kwaliteitsniveau.

Eigenlijk zorgt standaardiseren ervoor dat het processen veel meer voorspelbaar worden. Dit komt ook de doorlooptijd van processen ten goede, want processen gaan sneller verlopen.

Hoe groot of klein je organisatie ook is, wij adviseren je om zoveel mogelijk te streven naar standaardisatie. Dat zorgt ervoor dat je jezelf als organisatie dwingt om na te denken of je iets wél of juist niet moet doen. In veel organisaties gaat het fout in de verkoop, omdat daar dingen worden beloofd die of niet of niet winstgevend kunnen worden gerealiseerd. 

Vanuit het streven naar standaardisatie is er nog altijd ruimte voor échte buitenkansjes die afwijken van de standaard. Mits deze voldoende opleveren uiteraard. Dus wellicht nemen de keuzemogelijkheden af, maar als je in staat bent je doelgroep met goede argumenten te overtuigen, dan hoeft dat zeker geen probleem te zijn.

Bijkomstig voordeel is dat het eenvoudiger wordt om betrouwbare voorspellingen te doen. Ten aanzien van de te verwachten resultaten én ten aanzien van de te verwachten cash flow. Je bedrijf werkt dan namelijk met een overzichtelijk aantal typen en hoeveelheden inkomende en uitgaande transacties. De risico?s op onaangename verrassingen worden kleiner. Het is eigenlijk heel simpel: minder complexiteit leidt tot grotere effectiviteit en efficiëntie. Vandaar dat wij bij ICR altijd zeggen: "Eerst beter, dan groter".

Determine the Goal, Make a Plan, and Get Started

Determine the goal, make a plan, and get started. Does that appeal to you? Then start your journey towards growth and success now, completely free of charge. We give you 14 days to experience our structured Route ICR approach, from step-by-step plans and e-learning to collaboration and improvement plans. And there's no obligation!

Also read Successful entrepreneurship can be learned.

Reactie plaatsen

Logisch als je meer wilt weten

Neem contact op via onderstaande button!