Duurzaam ondernemen begint bij meer focus en minder verspilling
Duurzaam ondernemen begint bij meer focus en minder verspilling

Duurzaam ondernemen begint bij meer focus en minder verspilling

Duurzaam ondernemen begint bij meer focus en minder verspilling. Bij duurzaam ondernemen gaat het al snel over een expliciet zichtbare invulling ervan. Zelfvoorzienende gebouwen, elektrische auto’s, gebruik van milieuvriendelijke materialen etcetera. Een laag dieper valt wellicht nog veel meer te halen. Een gebrek aan tijd, energie en geld zorgt binnen veel bedrijven namelijk voor haperende innovatieve processen. En juist met innovatie kunnen we met zijn allen veel winnen.

Duurzaam ondernemen gaat in de basis over bewust omgaan met de planeet en de mensen die haar bewonen. Dat bewust omgaan met zou meer terug moeten komen binnen het ondernemerschap. En meer specifiek in de besturing van bedrijven. Te weinig ondernemers zijn zich bewust van de voordelen die een professionele organisatorische aanpak biedt. Daarmee voorkom je fouten. En het mooie van fouten die niet gemaakt worden, is dat je die ook niet hoeft te herstellen. Juist daardoor houd je meer tijd over voor innovatie.

Verspilling van tijd, energie en geld komt vooral door een gebrek aan focus. De oorzaak is vooral dat ondernemers niet weten hoe zij hun organisatie het beste kunnen inrichten. En dat is niet vreemd, want tot op heden moeten MKB ondernemers het allemaal zelf uitzoeken. Vergelijk dit met grootbedrijven waar ze sinds jaar en dag afgestudeerde en ervaren specialisten inzetten om topprestaties met hun organisaties te leveren.

Waar het grootbedrijf de oorzaak aanpakt, gaat de MKB ondernemer vooral harder lopen in geval van problemen. Ook onderzoeken van o.a. nlgroeit (uitgevoerd door Erasmus en McKinsey) en KvK laten zien dat er in veel MKB bedrijven een gebrek is aan de noodzakelijke kennis en managementvaardigheden. Helaas belemmert dit dus innovatie en groei.

En als bestaande partijen (o.a. de MKB huisadviseur) geen actie ondernemen, gaat dit nooit veranderen. Op deze Dag van de Ondernemer is het dus de vraag óf en hoe we deze impasse kunnen doorbreken. Met andere woorden wie zorgt er voor een professionele, toegankelijke én toch betaalbare oplossing voor het MKB?

Duurzaam ondernemen begint bij meer focus en minder verspilling. Na enig zoekwerk kwamen we uit bij Route ICR. Want de veelzijdige Route ICR webapplicatie biedt professionele begeleiding van MKB ondernemers. Met een dynamisch ondernemingsplan als fundament voor duurzaam ondernemen . En via de ICR (= InControlRating ) van je bedrijf manage je het proces om van ambitie naar resultaat te gaan. Altijd volgens het principe: eerst beter, dan groter. De eerste echte oplossing voor MKB governance, óók in crisistijd. En dat is onverwachts tóch nog goed nieuws op deze Dag van de Ondernemer !

Over de schrijver
Paul Joore (geboren 1970) is een ambitieuze professional die gelooft in het delen van kennis om anderen beter te maken. In plaats van zekerheid in het bedrijfsleven koos hij ervoor om een online platform voor succesvol ondernemen te ontwikkelen. Paul is grondlegger en eigenaar van Route ICR. En daarmee ook van de Route ICR webapplicatie. Hij is een zeer ervaren ondernemerscoach én is zelf ondernemer. Hij wordt vooral gedreven door zijn overtuiging dat kennis, ervaring en vaardigheden delen de basis is voor groei. Want dat maakt mensen bewuster van de gevolgen van beslissingen die zij moeten nemen, zowel zakelijk als privé. En daarmee stuur je gedrag én stimuleer je groei.Als bedrijfseconoom en registeraccountant, legt hij eind vorige eeuw een sterke basis voor zijn zakelijke carrière bij de accountants tak van Arthur Andersen. Aansluitend is hij in allerlei (interim) management rollen actief in het bedrijfsleven, bij zowel beursgenoteerde als MKB bedrijven. Inmiddels ligt zijn focus reeds vele jaren op het helpen van ondernemers bij het realiseren van hun ambitie. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot groei coach én trainer on the job voor het MKB. Groeien staat hierbij voor beter én groter worden.Maar het knaagde aan Paul dat hij in zijn eentje maar een beperkt aantal ondernemers kon helpen met zijn kennis en ervaring. Daarom heeft hij zich jaren geleden ten doel gesteld om álle MKB bedrijven op een laagdrempelige en betaalbare manier van de benodigde kennis en vaardigheden te voorzien. Allereerst om de onwetendheid bij ondernemers om te zetten in bewustwording. En daarmee te zorgen dat zij begrijpen hoe zij hun eigen kwaliteiten en die van hun medewerkers effectiever en efficiënter kunnen inzetten in hun bedrijf. Als een fundament voor duurzaam ondernemen. Als een fundament voor duurzame groei.Na jaren pionieren, vele mooie gesprekken met allerlei partijen in de markt, tegenslagen vanuit alle hoeken (want die horen er ook bij!), en vooral heel veel ontwikkeluren, is de Route ICR webapplicatie inmiddels dé oplossing om het voorgaande te bereiken.‘Learning on the job’, of beter gezegd ‘learning by doing’ als basis voor een praktische invulling van MKB governance. Zo wordt de kans dat ondernemers (sneller) hun doelen bereiken aanzienlijk vergroot. Een hele mooie bijkomstigheid is dat meer kennis bij het MKB bijdraagt tot meer focus en daardoor leidt tot minder verspilling van energie en grondstoffen. Zo draagt een betere MKB governance ook nog eens bij aan een duurzamere wereld!Paul is tevens auteur van het ondernemersboek ‘Succesvol groeien doe je zo!’.
Reactie plaatsen